Varför äta fiskolja?

Fiskolja är det som kallas Omega-3-fettsyror, som du får genom att äta fisk eller fiskolja som ett kosttillskott. Dessa omega 3-fettsyror har ett stort antal positiva effekter på din kropp. Bland annat. på blodcirkulationen, dina leder, hjärta, ämnesomsättning och motverkar uppkomsten av en mängd olika sjukdomar. Det finns särskilt i fet fisk, från vilken oljan extraheras. Socialstyrelsen rekommenderar därför att äta fisk två gånger i veckan för att få tillräckligt med omega 3.

I fiskolja är de viktigaste omega-3-fettsyrorna EPA (eicosa-pentaensyra) och DHA (docosa-hexaensyra). Dessa två omega-3-fettsyror anses ha störst positiv effekt på kroppen eftersom de är en del av en synteskedja där EPA kan omvandlas till DHA och vice versa.

Vill du veta mer – t.ex. hur man undviker harsk fiskolja? Bläddra sedan förbi vårt test.

Test 2020: Sveriges bästa fisk olja och omega 3

På Suplab har vi testat många av de bästa fiskoljekapslarna och hittat de 7 bästa fiskoljeprodukterna.

Vi har satt upp en jämförelsebas för de 6 bästa fiskoljorna som vi rekommenderar, där du bland annat. kan jämföra innehållet i DHA och EPA samt se vad du betalar, per. gram EPA & DHA.

Bra innehåll

Puori Omega 3

puori omega 3
Puori har levererat den (enligt vår mening) bästa fiskoljan på marknaden. Den har alla rätt certifieringar och av hög kvalitet. Om du är villig att betala för det bästa är detta den fiskolja du ska köpa.
Testvinnare

Bodylab Omega 3

bodylab omega 3
Bodylab är vår favorit i detta fiskoljetest! Bodylab Omega 3 presterar bra på alla fronter – super billigt och bra innehåll. Om du vill ha bättre certifieringar bör du välja 2: a plats från Puori – det kostar också lite mer. Även om Bodylab är känt från sitt kvalitetsproteinpulver kan deras fiskolja lätt användas av den genomsnittliga svensken.
Nr. 3

Pikasol Omega 3

Pikasol omega 3
Pikasol är dansk producerad av god kvalitet till ett bra pris. Produkten innehåller 60% omega-3, vilket är mycket bra. Dessutom är produkten IFFO RS-certifierad (Läs mer i vår recension).

Fördel:

 • Högt innehåll av EPA och DHA
 • Billigast för priset

Nackdelar:

 • Ingen IFOS-certifiering

#1 Bodylab Omega 3

Bästa omega 3

Granskning av Bodylab Omega 3: Den bästa fiskoljan i Suplabs test. Bodylab Omega 3 är den tydliga vinnaren i vårt test av fiskoljor. Hög kvalitet till ett superbra pris! Innehåll Bodylab har lyckats skapa en fiskolja som verkligen slår. Den har ett fint innehåll av EPA och DHA, men till skillnad från konkurrenterna är den återstående delen av innehållet i en kapsel fiskolja, i själva verket också omega 3-fettsyror. En av de närmaste konkurrenterna är MyProtein med en omega 3-koncentration på 72%, där denna fiskolja från Bodylab har en omega 3-koncentration på 100%. Pr. 1000 mg (per kapsel) får du 550 mg EPA och DHA, varav de återstående 450 mg innehåller andra former av omega 3-fettsyror. Bodylab är ett dansk varumärke, och du är därför garanterad dansk kvalitet.

Pris:
Du hittar inte en produkt som ger mer valuta för pengarna än Bodylabs Omega 3. Du betalar bara DKK 1,3 per. EPA och DHA, som är det lägsta i testet.Bodylab Fish Oil
Om du vill ha rätt certifieringar bör du titta på 2: a plats från Puori. Det är lite dyrare, men å andra sidan är det IFOS-certifierat.

Priset är deprimerat och du har råd att köpa tillräckligt med fiskolja under en tid och njuta av de goda effekterna härifrån. Kundrecensioner av Bodylab Om du tittar på Bodylabs Trustpilot har de tusentals nöjda kunder. Bodylab är Danmarks största återförsäljare och producent av proteinpulver och förmodligen också kosttillskott som fiskolja etc. – Och det är inte utan anledning. Priser, smaker, kvalitet och Bodylabs kundservice är högklassiga och vi kan inte låta bli att rekommendera deras produkter.


puori omega 3

Fördel:

 • Högt innehåll av EPA och DHA
 • IFOS-certifiering

Nackdelar:

 • Lite dyrt

#2 Puori Omega 3

Bra innehåll

Granskning av Puori Omega 3
Med denna fiskolja har Danske Puori gjort förmodligen Danmarks bästa fiskolja. Fiskoljan har en av de högsta koncentrationerna av fiskolja du kan få, den har också rätt certifieringar.
Det är både IFOS-certifierat (Läs lite längre ner) och FOS (Friends of the Sea), vilket säkerställer en hållbar fångst i Stilla havet.

Hög kvalitet
Fiskoljan är IFOS-certifierad där den testas för renhet, friskhet, tungmetaller, PCB (polyklorerade bifenyler) som kan ackumuleras i fettet i fiskoljan. Detta test utfördes i det oberoende laboratoriet IFOS (International Fish Oil Standards) där Puori O3 fick 5/5 stjärnor. Dessutom testas också om fiskoljan är harsk eller inte – du är därför säker på att smaken är högklassig.

Tips: Du kan faktiskt kontrollera fiskoljans färskhet genom att ange satsnummer på etik på IFOS webbplats.

Farmaceutisk kvalitet: Puori O3 är tillverkad av fisk som destilleras molekylärt två gånger vilket tar bort spår av tungmetaller, PCB och dioxiner.

Innehåll
Fiskoljan är av god kvalitet med en omega-3-koncentration på 74%.
Det rekommenderas att ta 3 kapslar dagligen. Innehållet nedan är per. fiskoljekapsel.

Totalt Omega 3 pr. servering: 666,6
EPA pr. servering: 416 mg.
DHA pr. servering: 166,6
Upplevelser – Mycket bra
Kundupplevelse – Mycket bra
Pris – 3,3 SEK per gram EPA & DHA


Fördel:

 • IFOS-certifiering

Nackdelar:

 • Lite dyrt

#3 Pikasol Omega 3

Bra innehåll

Granskning av Pikasol Premium Omega-3
Fiskoljan från Pikasol är danskproducerad fiskolja av god kvalitet. Eftersom det är danskproducerat och fiskoljecertifieringarna betyder att Pikasol är lite dyrare än några av sina konkurrenter.

De har ett:
IFFO RS-certifiering (International Fishmeal and Fish Oil Organization, Responsible Sourcing) Detta innebär att fiskoljan bara kommer från fiskebåtar och fabriker som är godkända i enlighet med EU: s hygiendirektiv. Själva oljan kontrollerar de internt, där de hävdar att de har strikta krav. Eftersom den är internt kontrollerad är den inte helt i nivå med Bodylabs fiskolja eftersom den är IFOS-certifierad.

Innehåll
Produkten innehåller 60% omega-3, vilket är mycket bra. Dessutom är produkten IFFO RS-certifierad.

Totalt Omega 3 pr. servering: 600
EPA pr. servering: 300 mg.
DHA pr. servering: 210
Upplevelser – Mycket bra
Kundupplevelse – Mycket bra
Pris – 3,1 DKK per gram EPA & DHA
Pris
För en dansk produkt med denna säkra kvalitet anser vi att det är ett rättvist pris.

Vad är effekten av fiskolja?

Effekten av fiskolja De ovannämnda fettsyrorna EPA och DHA absorberas i cellmembran i hela kroppen, vilket är ett slags skal för varje enskild kroppscell. Här omvandlas EPA och omega 6-fettsyran, arakidonsyra, till eikosanoider. Eikosanoider är en samlingsbeteckning för prostaglandiner, tromboxaner, prostacykliska leukotriener, vilka är viktiga signalmolekyler.
Eikosanoider har kontroll över flera av våra processorer i kroppen, såsom muskeltillväxt före och efter träning, inflammation, centrala nervsystemet och mer. Systemen som styrs på basis av eikosanoider är några av de mest komplexa systemen i vår kropp.

Skyddande egenskaper

Fett från fiskolja, till skillnad från andra fetter, sätter sig inte på kroppen utan i cellmembranet som ett skyddande skikt. Detta minskar risken för bakterieangrepp och liknande.

Vi danskar är galen på fiskolja – faktiskt är vi så galen på de små gyllene fiskoljekapslarna att vi äter fiskolja för så mycket som 200 miljoner årligen.

Vilka är hälsofördelarna?

Fiskolja ger hälsofördelar Många studier har gjorts på fiskolja och omega-3-fettsyror, där alla de positiva effekterna av fiskolja har bevisats. Du kan dra nytta av det både som en vanlig person, idrottsman eller tyngdlyftare.

Vi har läst flera studier om ämnet och har samlat de positiva effekter som har konstaterats att fiskolja kan ha:


Positiva effekter av fiskoljor

 1. Fiskolja har en antiinflammatorisk effekt, vilket teoretiskt minskar svullnaden med t.ex. en stukad led.

 2. Minskar inflammatoriska tillstånd och irritation, genom bl.a. reumatoid artrit, artros, akne och mindre inflammatoriska tillstånd på grund av överbelastning av muskler.

 3. Minskar risken för hjärt-kärlsjukdom (utvidgar blodkärlen).

 4. Sänker nivån av dåligt kolesterol i blodet.

 5. Vissa studier (INTE ALLA) tyder på att fiskolja har en positiv effekt på vår mentala hälsa och till och med förbättrar vårt minne och inlärningsförmåga.

 6. Förebyggande mot bröstcancer, tarmcancer och prostatacancer.
  Ökande ämnesomsättning, vilket kan leda till viktminskning.

 7. Förebyggande av diabetes.
  Positivt inflytande på immunsystemet

 8. Stressförebyggande eftersom stresshormonet kortisol minskar.
  Kan bromsa utvecklingen av schizofreni

 9. Att ta fiskolja under graviditeten kan minska barnets sannolikhet för astma.

 10. Fiskolja under graviditeten kan öka barns tillväxt, läs vår artikel om ämnet här.

Ovanstående är positiva effekter som fiskolja har visat sig ha genom studier. Man bör inte förvänta sig att fiskoljan “botar” en.

Varför är fiskolja bra för mitt träningspass?

fördelar race Som du bara kunde läsa tidigare kan fiskolja ha otroligt många bra egenskaper. Detta är både positivt för personer som inte tränar, men särskilt också för människor som tränar. Studier har också visat att fiskolja hjälper till att hålla lederna friska och minskar smärta och stelhet på morgonen.

Fiskolja har en liten positiv effekt på ämnesomsättningen, vilket eikosanoider hjälper till att påverka.

Fiskolja kan minska inflammation. Det betyder att om du förstuvar en led bör du i teorin upptäcka att den inte lyfter på samma sätt. Slutsatsen är att fiskolja har många positiva effekter på människokroppen, vilket har bevisats genom ett stort antal studier.

Hur får jag fiskolja?

Det mest naturliga sättet att få fiskolja är genom fet fisk. Du kan också få det genom vissa växter. Om du har svårt att få tillräckligt med fisk kan du komplettera med fiskoljetillskottet. Fiskolja extraheras från fisk och intas vanligtvis i kapslar.

Du kan köpa fiskolja på apoteket eller online. Du kan rulla ner och se vilken fiskolja vi har bedömt vara bäst, samt en länk till var du kan beställa den.

Kan jag få tillräckligt med fiskolja från kosten och vad sägs om doseringen?

Fiskolja smörjer dina leder och hjälper dig att prestera optimalt.

Du kan enkelt göra det. Enligt hjärtföreningen borde du äta ca. 1000 mg omega-3 per dag för att avsevärt minska risken för blodproppar och plötsliga hjärtinfarkt. Detta motsvarar ca. att äta fisk 2 gånger i veckan.

Om du vill nå en nivå där du vill uppnå en antiinflammatorisk effekt måste du ta en daglig dos av 2400 mg omega-3.

Om du köper kosttillskott med ALA (alfa-linolensyra), istället för EPA och DHA, måste du konsumera mycket mer fiskolja för att uppnå samma effekt, vilket resulterar i ett högre kaloriintag. Anledningen till detta är att endast ca. 15% av ALA omvandlas till faktisk fiskolja.

Det skiljer sig från fiskolja till fiskolja hur mycket omega 3 som finns i varje softgelpiller, så läs deklarationen och konsumera sedan. De flesta tillverkare rekommenderar 1-3 softgelpiller dagligen, varvid varje tablett tas med en måltid.

Om du har en sjukdom som du tror att fiskolja kan motverka kan du gå till din egen läkare för att komma överens om dosering.

Hur testas fiskoljan?

Det har tidigare varit mycket uppmärksamhet på fiskolja, där DR1 testade fiskolja och fick reda på hur dålig kvalitet vissa tillverkares produkter kan vara. Det är därför viktigt att titta på hur fiskoljan tillverkas och vem som testar den på vägen. Det viktigaste är naturligtvis att tillverkaren initialt är medveten om att fiskoljan måste testas – den kan vara både intern eller extern. Det är dock helt klart bäst om en extern organisation testar, så du är 100% säker på att resultaten är objektiva.

Flera tillverkare testar sina produkter internt, vilket är bättre än ingenting, men inte optimalt. Tillverkare som Myprotein och Pikasol har interna tester. Du kan läsa mer om resultaten på Pikasols webbplats.

Den bästa certifieringen kallas IFOS (International Fish Oil Standards). Denna certifiering utvärderar fiskoljan och bedömer den efter hur väl den utför processen. De tittar först på om innehållet motsvarar produktdeklarationen på glaset. Sedan har de fyra kategorier som de tittar på:

 • Koncentration
  Här görs tester för innehållet i EPA och DHA och hur mycket Omega 3 totalt är.
 • Renhet
  Det testas här för PCB-nivå och innehåll av skadligt innehåll som Dioxin.
 • Stabilitet
  Här testas TOTOX-värdet, som beskriver den totala oxidationen av fiskoljan under produktionen.
 • Tungmetaller
  Här testas mängden tungmetaller i produkten och om den är på skadliga nivåer.

  En vanlig FOS (vän och hav) är IFOS lilla bror. Om produkten har denna certifiering har fisken fiskats och producerats enligt hållbara metoder.

Hur undviker jag härskad fiskolja?

Det är viktigt att vara medveten om att härskad fiskolja inte har någon positiv effekt och i alla fall kan ha en negativ effekt i stora mängder. Enligt DTU: s studier är dessa större mängder än en normal daglig dos för en person.
För att förhindra att fiskoljan harskar är det viktigt att du får en färsk produkt i första hand. Du ser detta från det tidigare nämnda TOTOX-värdet, där det är viktigt att värdet är så lågt som möjligt. När du köper en fiskolja och står med en kapsel kan du inte känna lukten om oljan är harsk eller inte. Syraåterflöde med smak av fiskolja kan emellertid vara ett tecken på att fiskoljan är harsk eller av dålig kvalitet. Om du vill kontrollera kvaliteten på en gammal fiskolja kan du klippa upp kapseln och smaka på den. Om det är bra kvalitet har det fortfarande en mild smak med en smak av fisk.

Om fiskoljan är tillräckligt renad, bör alla mikroorganismer i produkterna tas bort, vilket är de som gör oljan härskad, det finns inga problem med produkten. Köp därför från en dansk tillverkare som Bodylab eller Pikasol, eftersom de lever upp till EU: s krav och har ytterligare certifieringar.

Optimala förhållanden för lagring av fiskolja
Om du redan har köpt fiskolja är det bäst att förvara dem någonstans utan solljus eftersom det kan göra fiskolja härskad. Dessutom bör kosttillskottet inte utsättas för hög värme, eftersom det också kan ha en negativ effekt på fiskoljans kvalitet.

Har fiskolja biverkningar?


Vanligaste biverkningar:

 • Återflödesprovning av fisk. Förekommer oftast vid höga doser.
 • Blodet blir tunnare, vilket kan förlänga blödningstiden, tenderar att få blåmärken och näsblod. Detta händer särskilt vid höga doser.
  Om du redan tar medicin, bör du vara uppmärksam. Om du redan tar blodförtunnande läkemedel kan fiskolja i teorin förstärka denna effekt.

Om du behöver operation, bör du av säkerhetsskäl sluta använda fiskolja 1 vecka före ingreppet och vänta med att börja igen till en vecka efter ingreppet.

Om du är osäker, tala med din läkare om det.

Vi hoppas att du får veta mer om fiskolja i den här guiden och att du har hittat den information du behöver. Du är mycket välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

Hur testar vi?

När vi testar och granskar fiskolja ger vi dig den information du behöver och presenterar den så att du enkelt kan bestämma vilken produkt du vill ha. Det ses visuellt i form av våra färgade “staplar” där vi gör varje parameter. Om du till exempel går upp mycket i certifieringar är det lätt för dig att välja nr 2 på listan, Bodylab Pure Omega 3, istället för nr 1, vilket är billigare.

Genom guiden har vi varit kring de olika parametrarna vi bedömer.

EPA och DHA per servering: Eftersom EPA och DHA är några av de viktigaste ingredienserna i fiskolja är det viktigt att veta hur mycket av EPA och DHA det består av. Vi sätter det för innehållet i EPA och DNA tillsammans och jämför med andra produkter. De flesta har minst 500 mg EPA / DHA per del.

Pris per EPA och DHA: Det betyder mycket hur mycket du faktiskt betalar för EPA / DHA. Vi tar därför totalpriset och delar med mängden EPA / DHA i gram för hela glaset.

Total Omega 3: Här tittar vi på hur mycket av innehållet per. del är faktiskt Omega 3.

Kundrecensioner: Här utvärderar vi utifrån vår egen och granskningspanelens erfarenheter av att handla med återförsäljaren av en viss produkt. Dessutom kontrollerar vi också trustpilot för att jämföra med andras erfarenheter. Detta säkerställer att du kan bedöma var du får bäst service när du köper produkten.

Certifieringar: För att vara säker på att produkten tillverkas ordentligt och du kan vara säker på att oljan inte är härskad, är certifieringar viktiga. För att få högsta poäng här måste du ha en IFOS-certifiering. Om du testar delar av det själv får du ett medelklass och om du inte ger något om certifieringar får du ett lägre betyg.

Sulabs bedömning: Detta är ett genomsnitt av de tidigare poängen, där vi dock bedömer vilka parametrar som är viktigast. Vi anser t.ex. att certifieringar betyder mer än kundrecensioner, varför det drar upp mer.

FAQ

Varför är fiskolja bra?

Fiskolja kan ha många bra egenskaper. Här får du 3/13 fördelar från vår guide:
1. Det kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom (Dilates blodkärl).
2. Kan sänka nivån av dåligt kolesterol i blodet.
3. Kan ha en positiv effekt på immunsystemet.

Finns det skillnad i fiskolja?

Det korta svaret är JA! Det är stor skillnad i kvalitet och pris när du köper fiskolja. Vi har därför testat, jämfört och hittat den bästa fiskoljan.

Hur undviker jag härskad fiskolja?

När du köper fiskolja måste den först och främst vara färsk. Om du köper bra fiskolja, bör de mikroorganismer som gör att fiskoljan harskas tas bort. Vår 1: a, 2: a och 3: e plats är alla skandinaviska och av god kvalitet, så att du kan köpa dem säkert.

Är vanlig fisk bättre än fiskoljekapslar?

Normal fisk är alltid bäst eftersom du också får andra näringsämnen till din kropp. Om du sällan äter fisk, med rätt fiskolja kan du enkelt få de omega-3-fettsyror du behöver.